Vitmossan 8

Nedan redovisas plankartans bestämmelser med tillhörande förklaring och syfte.

Bestämmelser

Förklaring/Syfte

Användning av kvartersmark

B

Bostad.

Fastigheten planläggs för bostadsändamål för att bekräfta pågående markanvändning som är bostadsändamål. Byggnaden på fastigheten brukas, och har historiskt brukats, som bostad.

Egenskapsbestämmelser för kvartersmark

Begränsning av marken nyttjande

Prickmark

Marken får inte förses med byggnad eller med plank/mur med långsida mot gata.

Bestämmelsen syfte är att hindra att komplementbyggnader, plank/mur uppförs för nära gatan då det kan försämra siktförhållanden samt störa landskapsbilden.

Begränsning av marken nyttjande

Plusmark

Marken får endast förses med komplementbyggnader och andra anläggningar än byggnader.

Bestämmelsens syfte är att begränsa var huvudbyggnad får finnas och var komplementbyggnad får finnas.

Höjd på byggnadsverk

h1, h2

h1 - Högsta nockhöjd på huvudbyggnad är 31,5 meter över angivet nollplan.

h2 - Högsta nockhöjd på komplementbyggnader är 5 meter.

Befintlig nockhöjd på byggnad där skydd av kulturvärden och varsamhetsbestämmelser finns sätts ut. Syftet är att bevara byggnaden.

Komplementbyggnaden får en högsta nockhöjd om 5 meter. Det är byggnadens höjd i dag. Syftet är att komplementbyggnad tydligt ska vara underordnad huvudbyggnaden.

Markens anordnande och vegetation

n1

Trädet får endast fällas om det är sjukt eller utgör en säkerhetsrisk.

Syftet med bestämmelsen är att skydda värdefulla träd på fastigheten.

Rivningsförbud

r1

Byggnad får inte rivas.

Rivningsförbud införs på byggnad som klassats som kulturhistoriskt särskilt värdefull. Detta för att säkra att byggnaden bevaras.

Skydd av kulturvärden

q1

Byggnaden är kulturhistoriskt särskilt värdefull och omfattas av bestämmelserna i 8 kap 13 § PBL. Byggnadens ursprungliga exteriör, byggnadsdelar och detaljer ska bevaras och får inte förvanskas. De på plankartan specificerade karaktärsdragen får inte förvanskas. Vid utvändiga underhållsarbeten ska material och materialkvalitet vara i likhet med originalutförande. Brandskadad eller totalförstörd byggnad ska återställas exteriört.

Utnyttjandegrad

e1 e2, e3

e1 - Endast en huvudbyggnad. Endast en bostad får inredas i huvudbyggnaden.

e2 - Största byggnadsarea för huvudbyggnad är 65 kvm.

e3 - Största sammanlagda byggnadsarea för komplementbyggnader är 20 kvm. Högst en komplementbyggnad får finnas på fastigheten. I komplementbyggnad får bostad inte inredas.

Syftet med bestämmelserna om utnyttjandegrad är att säkerställa att fastigheten används för ett enbostadshus och att storleken på byggnaden bevaras.

Varsamhet

k1

Komplementbyggnaden är en kulturhistoriskt värdefull byggnad som ska bibehållas till sin karaktär med avseende på volym, proportioner, indelning, material och materialbehandling, färgsättning samt detaljeringsnivå.

Egenskapsbestämmelser för all kvartersmark

Fastighetstorlek

Minsta fastighetstorlek är 900 m2

Syftet med bestämmelsen är att hindra att fastigheten styckas upp i fler fastigheter.

Placering

Komplementbyggnad ska placeras minst 4 meter från fastighetsgräns. Komplementbyggnad får placeras närmare tomtgräns om berörd granne godkänner åtgärden. Dock ej närmare än 1 meter.

Syftet med bestämmelsen är att styra var på fastigheten komplementbyggnad får placeras.

Utförande

Takvatten ska infiltreras inom fastigheten.

Minst 60 % av fastighetsarean ska vara genomsläpplig.

Syftet med bestämmelserna är att säkerställa en god dagvattenhantering så att dagvatten kan omhändertas lokalt på fastigheten i så stor utsträckning som möjligt.

Ändrad lovplikt

Marklov krävs även för markåtgärder som kan försämra markens genomsläpplighet. Syftet med utökad lovplikt för markåtgärder är att säkerställa att all mark inom fastigheten inte hårdgörs då det skulle påverka dagvattenhanteringen.

Marklov krävs även för fällning av träd. Syftet med utökad lovplikt för trädfällning är att säkerställa att värdefulla träd inte fälls om det inte finns skäl för det.

Bygglov krävs även för komplementbyggnad, komplementbostadshus, tillbyggnader, takkupor, samt inredning av ytterligare bostad som annars är lovbefriade enligt PBL 9 kap. 4 a-c §§. Syftet med utökad bygglovsplikt är att säkerställa att den kulturhistoriskt värdefulla byggnaden bevara sin karaktär.

Bygglov krävs även för att på en byggnad montera solceller, färga om fasaden, byta fasadbeklädnad och taktäckningsmaterial. Syftet med utökad bygglovsplikt är att säkerställa att den kulturhistoriskt värdefulla byggnaden bevara sin karaktär.

Genomförandetid

Genomförandetiden är 5 år från den dag detaljplanen vinner laga kraft.