Planens genomförandetid är fem (5) år från den dag planen vinner laga kraft. Ändras eller upphävs planen under genomförandetiden har fastighetsägare rätt till ersättning för den skada denne förorsakas.
Staden är huvudman för allmänna platser inom planområdet. Kommunalt huvudmannaskap innebär att staden ansvarar för utbyggnad och framtida drift och underhåll av allmän platsmark.
Planområdet ligger inom stadens verksamhetsområde för vatten, spillvatten och dagvatten. Lidingö stads VA-enhet är huvudman för allmänna vatten-, spillvatten- och dagvattenledningar med tillhörande anläggningar. Staden ansvarar för utbyggnad samt framtida drift och underhåll av vatten- och avloppsanläggningar inom allmän platsmark. Fastighetsägare ansvarar för vatten-, spillvatten- och dagvattenledningar inom kvartersmark (servisledningar), från av staden anvisad anslutningspunkt. Fastighetsägare ansvarar för dagvattenanläggningar inom kvartersmark.
Ellevio är huvudman för elnät inom planområdet. Skanova är huvudman för telenät och Stockholm Exergi är huvudman för fjärrvärmenät.
Inom kvartersmark ansvarar fastighetsägare för att iordningställa infart, parkering, byggnader samt andra anläggningar som detaljplanen medger.
När detaljplanen har vunnit laga kraft kan fastighetsreglering ske. Efter fastighetsreglering kan bygglov sökas för ny gruppbostad.
Planavtal för upprättande av detaljplan har tecknats mellan miljö- och stads-byggnadskontoret och teknik- och fastighetsförvaltningen.
Staden äger marken inom planområdet.
Detaljplanen medger att en del av Palmen 1 ska överföras till Lidingö 5:136 för att bibehålla ett grönstråk väster och norr om fastigheten Palmen 1, längs med Norra Kungsvägen.
På södra sidan ska även en del av fastigheten Palmen 1 som ligger längs med Lojovägen överföras till Lidingö 5:136, samt en del av Lidingö 5:136 överföras till Palmen 1 för att lösa tillfart och angöring för sophantering. Erforderlig lantmäteriförrättning ska genomföras före bygglov kan meddelas.
Nedan redovisas detaljplanens fastighetskonsekvenser för enskilda fastigheter inom planområdet. Beskrivningen är gjord i enlighet med förslaget till detaljplan och innebär inget ställningstagande från lantmäterimyndighetens sida. Lantmäteriförrättning måste sökas vid fastighetsåtgärder.
Fastighet | Fastighetsreglering | Syfte | Markanvändning i detaljplanen |
---|---|---|---|
Palmen 1 | Fastighetsreglering |
|
|
Lidingö 5:136 | 25 m² förs till Palmen 1 | För att lösa tillfart och angöring | Del av allmän plats ändras till kvartersmark |
Enligt plan- och bygglagen, 6 kap., 13 §, får kommunen lösa in mark eller annat utrymme som enligt detaljplanen ska användas för en allmän plats som kommunen ska vara huvudman för. Fastigheter som delvis planläggs med allmän plats, gata respektive park är Palmen 1. Se mer detaljerad beskrivning och intrångskartor under rubriken Fastighetskonsekvenskartor nedan.
Ersättning för intrång där marken är planlagd som allmän plats regleras i Expropriationslagens 4 kapitel. I kapitlet framgår bland annat att om en del av en fastighet exproprieras ska intrångsersättning betalas med ett belopp som motsvarar den minskning av fastighetens marknadsvärde, som uppkommer genom expropriationen. Uppkommer i övrigt skada för ägaren genom expropriationen, ska även sådan skada ersättas. Ersättning ska alltså betalas för hur mycket en fastighet (hypotetiskt) minskar i marknadsvärde. Expropriationsersättning för mark eller annat utrymme som enligt en detaljplan skall användas för allmän plats ska be-stämmas med hänsyn till de planförhållanden som rådde närmast innan marken eller utrymmet angavs som allmän plats. I detta fall äger kommunen för närvarande all mark inom planområdet.
Nedan redovisas fastighetskonsekvenskartor för de fastigheter där fastighetsreglering behövs eller där fastigheten får ett vägintrång. Kartbilderna visar de områden som ska föras mellan fastigheterna Palmen 1 och Lidingö 5:136.
Palmen 1:
Den del av Palmen 1 som omfattas av NATUR i kartan till vänster ska föras till stadens fastighet Lidingö 5:136, sammanlagt cirka 718 m².
Palmen 1:
54 m² vid Nilstorpsvägen ska föras från Palmen 1 till stadens fastighet Lidingö 5:136.
Lidingö 5:136:
25 m² ska föras från stadens fastighet Lidingö 5:136 till Palmen 1
Detaljplanen innebär att trottoaren förbi planområdet behöver byggas om för att möjliggöra hämtning av avfall på ett tillgängligt sätt.
Två tallar får inte fällas och ska skyddas vid exploatering från skador på stam, krona och rötter, tex genom att plankas in. Jordkompaktering invid rötter ska undvikas.
Övriga befintliga träd ska sparas i den mån det går under byggtiden och skyddas genom att plankas in och genom att undvika jordkompaktering invid stammar/rötter.
Planteringar i anslutning till boendets friytor bedöms kunna bidra till ökad artrikedom - blommande växter och vegetation inom planområdet skulle ha betydelse för pollinerande insekter. Växter kan väljas med fokus på upplevelsevärden.
Planområdet ligger inom stadens VA-verksamhetsområde. Den nya byggnaden kan anslutas till ledningar i fastighetsgräns. Fastighetsägare ansvarar för ledningsdragning fram till byggnad.
Enligt genomförd dagvattenutredning (Sweco, 2022-12-12) behöver följande åtgärder eller motsvarande vidtas inom planområdet;
Minst 22 m² makadamdiken i enlighet med genomförd dagvattenutredning.
Takdagvatten föreslås omhändertas i nedsänkta grönytor där det kan infiltrera marken. Grönytan föreslås utformas för ett maximalt vattendjup om 2 dm vid kraftig nederbörd, i normalfallet kommer den att vara torr och möjlig att beträda. För att kunna fördröja 20 mm dagvatten från de anslutna ytorna behöver cirka 11 m³ dagvatten fördröjas, vilket kan tillgodoses av en nedsänkt grönyta med storleken 110 m².
Med tanke på begränsade avrinningsmöjligheter är det enligt dagvattenutredningen lämpligt att planområdet höjdsätts på ett sådant sätt att skyfallsavrinning från planområdet i största möjliga mån kan fördröjas innan avrinning. Om diken anläggs i fastighetens södra del längs Nilstorpsvägen kan skyfallsavrinning fångas från fastighetens södra delar och ledas mot lågpunkten på naturmark utanför planområdet. Se mer i beskrivningen under rubriken Skyfall och sekundär avledning. Hur skyfall behöver lösas inom fastigheten kommer beskrivas och säkerställas i avtal med eventuell exploatör av fastigheten.
Hämtning av avfall sker från Nilstorpsvägen. Detaljplanen möjliggör tillfart till och utfart från planområdet för enkel och trafiksäker angöring för sopbilen. Avfallsbyggnaden är tillgängligt placerat för sopbilen.
Ny byggnad bör anslutas till Stockholm Exergis fjärrvärmenät.
Den nya fastigheten bedöms kunna anslutas till Skanovas och Ellevios nät. Befintliga ledningar inom planområdet bedöms kunna bevaras i sin nuvarande placering. Hänsyn till dem behöver dock tas vid iordningställande av infartsväg och ledningsdragning till den nya fastigheten. Om en ledningsflytt blir nödvändig ska det ske i överenskommelse med ledningsägare. Kontakt med ledningarnas huvudman tas i samband med genomförandet av planen.
En geoteknisk undersökning ska föregå nybyggnation och lämpliga grundåtgärder vidtas.
Detaljplanen medför följande kostnader för Lidingö stad:
För framtagande av detaljplan och tillhörande utredningar
För lantmäteriförrättning
Byggnation av gruppboende om detta utförs i stadens egen regi
Flytt av ledningar om det behövs
För att genomföra parkeringsficka för sopbil samt omdragning av GC-väg. Flytt av belysningsstolpe och brandpost kan bli aktuellt.
Detaljplanen medför följande inkomster för Lidingö stad:
VA-avgifter
Avgifter abonnemang avfallshantering
Inkomst vid eventuell försäljning av ny fastighet avsedd för gruppboende, eller tomträttsavgäld om en sådan lösning bedöms lämplig. Byggnaden skulle även kunna hyras ut.
Planens antagande medför drifts- och underhållskostnader för Lidingö stad om gruppboendet uppförs och drivs i egen regi.
Planavgift ska inte tas ut i samband med bygglov.
För bygglov och bygganmälan erläggs avgifter enligt miljö- och stadsbyggnadsnämndens gällande taxa vid tillfället för ansökan.
Området NATUR ska regleras till angränsande fastighet Lidingö 5:136. Yta för avfallshantering ska föras från Palmen 1 till Lidingö 5:16. En mindre yta ska också föras från Lidingö 5:136 till Palmen 1. Staden ansöker om och bekostar lantmäteriförrättningen.
Staden ansvarar för och bekostar anpassningar på allmän platsmark.
Staden eller exploatören ansvarar för och bekostar utbyggnad inom kvartersmark, beroende vem som utför byggnationen.
Ny bebyggelse ansluts till stadens VA-nät. Avgift betalas enligt gällande VA-taxa av framtida fastighetsägare.
Planområdet avses anslutas till fjärrvärmenät. Anslutningsavgift bekostas av fastighetsägaren.
Eventuell flytt av befintliga ledningar bekostas av staden. Anslutningsavgift för nya ledningar bekostas av fastighetsägaren.
Fastighetsägaren tecknar abonnemang och betalar avgift enligt taxa.