Palmen 1 m.fl.

Översiktsplan

Lidingö stads översiktsplan antogs av kommunfullmäktige den 27 augusti 2012 och vann laga kraft den 5 mars 2014. Fastigheten Palmen 1 ligger strax nordost om Rudboda torg. I Lidingös översiktsplan 2012 är området utpekat som ett strategiskt viktigt stadsdelscentrum och utvecklingsområde. I översiktsplanen anges bland annat följande förslag till utveckling för all ny bebyggelse på Lidingö:

  • Ny bebyggelse ska i första hand tillkomma på redan ianspråktagen mark och i kollektivtrafiknära lägen.

  • Nya bostäder och arbetsplatser ska lokaliseras så att de bidrar till ökat resandeunderlag för kollektivtrafiken.

  • Tillskott av nya bostäder ska bidra till ett brett utbud av olika bostadstyper, storlekar och upplåtelseformer.

Enligt aktualitetsprövning av stadens översiktsplan, antagen av kommunfullmäktige 28 september 2020, vill staden se en försiktig utveckling av Rudboda torg för att möta näringslivets behov samt tillskapa ett mindre antal bostäder. Förslag till ny detaljplan bedöms förenlig med översiktsplanen, aktualitetsprövningen och den utpekade utvecklingen med bostäder.

Rudboda centrum

Som stadsdel är Rudboda förhållandevis modern, bebyggd huvudsakligen under åren 1967 - 1976. Stadsdelen präglas av en liten centrumanläggning uppförd 1967-1972 med flera kringliggande bostadsområden insprängda som enklaver i skärgårdsterrängen. Här dominerar radhus, kedjehus och friliggande villor. Lojo som ligger strax nordost om planområdet är ett flerbostadshusområde. Bostadsenklaverna hålls samman av Rudboda centrum och de större gatustråken Norra Kungsvägen, Elfviksvägen och Nilstorpsvägen. Rudboda centrum byggdes som en tidstypisk grannskapsenhet med bostäder, affärer, samhällsservice, skola och kyrka i anslutning till de kringliggande bostadsområdena. På Palmen 1 låg kyrkan med församlingshem som nu är rivna. Även den ursprungliga skolan är riven och ersatt med en ny. Rudboda centrum är nu främst en nod för den lokala livsmedelshandeln.

Stadsplanen kommer upphävas motsvarande planområdet för Palmen 1 m.fl., i samband med att den föreslagna planen vinner laga kraft.Stadsplanen kommer upphävas motsvarande planområdet för Palmen 1 m.fl., i samband med att den föreslagna planen vinner laga kraft.

Gällande detaljplan

Nedan redovisas den detaljplan som gäller för området innan föreslagen detaljplan vinner laga kraft.

  • Förslag till ändring av stadsplan för del av stadsdelarna Bo och Rudboda, Rudboda torg och skola m.m. 0186-68/1965D, fastslagen 5 april 1965

Fastighetens användning enligt stadsplanen är allmänt ändamål. I övrigt regleras fastigheten med prickmark som betecknar ytor som inte får bebyggas samt en byggnadshöjd om högst 9 meter. Mot öster och väster regleras marken som gatu-plantering/parkmark. Planens syfte är att medge en utbyggnad med bostäder, centrumbebyggelse och skola i ett större område enligt bilden nedan.

Figur 5 Utsnitt ur gällande stadsplan från 1969, planområdet avgränsat med rött.Figur 5 Utsnitt ur gällande stadsplan från 1969, planområdet avgränsat med rött.

Gällande tomtindelningar

Följande fastighetsplan gäller inom planområdet.

  • Förslag till tomtindelning av kvarteret Palmen, 0186-116/1969B, fastslagen 1969

De delar av fastighetsplanen som ligger inom planområdet för Palmen 1 m.fl., upphävs när den föreslagna detaljplanen vinner laga kraft.

Riksintressen

Inga riksintressen enligt 3 och 4 kap. miljöbalken berörs av planen.

Planens överensstämmelse med hushållningsbestämmelserna i miljöbalken

Detaljplanen är förenlig med bestämmelserna i 3 kap. miljöbalken avseende lämplig användning av mark- och vattenresurser.

Miljömål

En bedömning har gjorts av hur detaljplanen överensstämmer med de nationella miljömålen. Miljö- och stadsbyggnadskontoret har bedömt att aktuell detaljplan bidrar positivt till att följande nationella miljömål kan uppfyllas: god bebyggd miljö, begränsad miljöpåverkan samt målen gällande hav, vattendrag och grundvatten.

Miljökvalitetsnormer (MKN)

Luft

Detaljplanen bedöms inte påverka möjligheten att uppnå miljökvalitetsnormerna för luft.

Vatten

Vattenförekomsten som planområdet avvattnas till är Askrikefjärden. Askrikefjärden har enligt Vatteninformationssystem Sverige (VISS, 2021) statusklassning och miljökvalitetsnormer enligt nedan.

Vattenförekomst Askrikefjärden

Ekologisk status

Kemisk status

Befintlig status

Otillfredsställande

Uppnår ej god status

Miljökvalitetsnormer

God ekologisk status 2027
För jordbruk finns en tidsfrist till 2039.

God kemisk ytvattenstatus med tidsfrist för antracen och tributyltennföreningar till 2027 och med undantag för kvicksilver, bromerade difenyleter, och kvicksilverföreningar.