Kottlavägen 15 17A 17B

Nedan redovisas plankartans bestämmelser med tillhörande förklaring och syfte.

Bestämmelser

Förklaring/Syfte

Användning av allmän platsmark

 

GATA

Lokalgata

GCVÄG

Gång- och cykelväg

Användning av kvartersmark

 

B

Bostäder

Egenskapsbestämmelser för kvartersmark

 

Begränsning av markens nyttjande.

Korsmark.

 

Yta markerad med korsmark på plankartan får endast förses med komplementbyggnad.

Fastighetsstorlek 

d 1, d2

Minsta fastighetsstorlek regleras till 900 kvm för Lidingö 10:574, Lidingö 10:573 och för den östra delen av Lidingö:564.  Lidingö 10:574 och Lidingö 10:573 uppfyller tillsammans kravet på minsta fastighetsstorlek, men inte ensamma. Syftet är att dessa två ska sammanläggas.

Minsta fastighetsstorlek regleras till 1200 kvm för den västra delen av Lidingö 10:564. Lidingö 10:564 kommer kunna styckas för att möjliggöra två separata bostadsfastigheter.

Höjd på byggnadsverk 

h1, h2, h3

Befintliga nockhöjder på byggnader där skydd av kulturvärden och varsamhetsbestämmelser finns sätts ut. För en eventuell ny huvudbyggnad på Lidingö:564 medges en nockhöjd på 9 meter.

Komplementbyggnader får en högsta byggnadshöjd om 3 meter och en högsta nockhöjd om 4 meter. Syftet är att komplementbyggnader tydligt ska vara underordnade huvudbyggnaden.

Placering 

p1

Komplementbyggnad ska placeras minst en meter från fastighetsgräns för att säkra att underhåll kan ske på den egna fastigheten.

Huvudbyggnad ska placeras minst 4,5 meter från fastighetsgräns. Bestämmelsen finns på västra delen av 10:564 för att tillse att en ny byggnad uppförs enligt områdets struktur.

Rivningsförbud

r1

Rivningsförbud införs på byggnad som klassats som kulturhistoriskt särskilt värdefull.

Skydd av kulturvärden 

q1

Byggnaden är kulturhistoriskt särskilt värdefull och omfattas av bestämmelserna i 8 kap 13 § PBL. Byggnadens ursprungliga exteriör, byggnadsdelar och detaljer får inte förvanskas. Särskild hänsyn ska tas till de på plankartan specificerade karaktärsdragen. Vid utvändiga underhållsarbeten ska material och materialkvalitet anpassas till ursprungligt utförande. Brandskadad eller totalförstörd byggnad ska återställas exteriört.

Utformning 

f1, f2

Utformningsbestämmelser införs för att bebyggelsen ska bibehålla befintlig karaktär. Endast friliggande enbostadshus medges. Huvudbyggnad ska utformas med sadeltak, mansardtak eller valmat tak. Tillbyggnad på ursprunglig byggnadsvolym ska göras varsamt och ta hänsyn till befintlig karaktär.

Utförande 

b1, b1

Minst 60 % av fastighetsarean inom kvartersmark ska vara genomsläpplig för att säkra att dagvatten kan omhändertas lokalt. Takvatten ska infiltreras inom fastigheten.

För ny huvudbyggnad på fastigheten Lidingö 10:564 regleras att byggnaden så lång som möjligt ska terränganpassas.

För ny huvudbyggnad på fastigheten Lidingö 10:564 regleras att huvudbyggnaden ska grundläggas och utformas så att stomljudsnivå inomhus ej överskrider 32 dBA maximalnivå med tidsvägning FAST vid tågpassage för att säkerställa att ny huvudbyggnad uppförs med åtgärder som dämpar överföringen av vibrationer från mark till byggnad.

Utnyttjandegrad 

e1

Endast en huvudbyggnad per fastighet. Befintlig huvudbyggnad på Lidingö 10:573 får en utökad byggrätt på cirka 40 kvm på byggnadens baksida. Storleken på den östra byggnaden på Lidingö 10:564 begränsas till befintlig storlek. Den västra byggnaden på Lidingö 10:564 får en byggrätt på 150 kvm. Detta eftersom befintlig byggnad är betydligt mindre än genomsnittet i området och inte innehar några särskilda värden. Sammanlagda arean för komplementbyggnader är 40 kvm per fastighet. I komplementbyggnad får bostad ej inredas.

Varsamhet 

k1

Varsamhetsbestämmelser införs för byggnad på Lidingö 10:573 eftersom byggnaden har visst kulturhistoriskt värde. Ändring av byggnaden ska utföras varsamhet och med hänsyn till byggnadens karaktär som jugendvilla från tidigt 1900-tal vad avser volym, proportioner, utformning och detaljeringsnivå.

Ändrad lovplikt 

a1

Marklov krävs även för markåtgärder som kan försämra markens genomsläpplighet.

Den östra byggnaden på Lidingö 10:564 är kulturhistoriskt särskilt värdefull och regleras med ändrad lovplikt. Detta innebär att en fristående komplementbyggnad, komplementbostadshus, tillbyggnader, takkupor samt inredning av ytterligare bostad som annars är lovbefriade enligt PBL 9 kap. 4 a-c §§ prövas mot bestämmelserna i detaljplanen.

Administrativa bestämmelser

 

Upphävande av strandskydd

Strandskyddet som återinträder vid planens genomförande upphävs inom planområdet.

Genomförandetid

Genomförandetiden är 5 år från den dag detaljplanen vinner laga kraft.